- Warna kulit ikan terang dan cerah.
- Daging ikan bila ditekan terasa keras.
- Mata ikan jernih menonjol dan cembung.
- Sisik ikan segar masih kuat melekat dan mengkilat serta sisik ikan masih utuh tidak banyak yang lepas .
- Insang berwarna merah.
- Sirip ikan kuat.
- Kulit daging ikan tidak mudah robek terutama pada bagian perut .
- Tidak berbau busuk.
- Mata ikan suram dan tenggelam.
- Sisisk ikan suram dan mudah lepas.
- Warna kulit ikan suram dengan lendir tebal.
- Insang berwarna kelabu dengan lendir tebal.
- Dinding perut lembek.
- Warna keseluruhan ikan suram dan berbau busuk.
Protein
Kandungan protein ikan lebih tinggi dari protein serealia di kacang-kacangan, setara dengan daging sedikit dibawah telur. Protein ikan sangat mudah dicerna sehingga baik bagi balita yang sistem pencernaannya belum sesempurna orang dewasa. Protein ikan juga mengandung berbagai bentuk yang medekati asam amino didalam tubuh manusia salah satunya taurin yang berfungsi merangsang pertumbuhan sel otak balita dan juga anak-anak pada masa pertumbuhan.
Lemak
Asam lemak ikan merupakan asam lemak essesial yang sifatnya tidak jenuh sehingga bermanfaat untuk mempertahankan kesehatan tubuh dan menjaga kestabilan kadar kolestrol.
Vitamin
Vitamin A banyak terdapat di hati ikan yang bermanfaat untuk mencegah kebutaan pada mata.
Vitamin D selain terdapat dalam daging ikan juga pada telur serta minyak hati ikan vitamin ini penting bagi pertumbuhan dan kekuatan tulang.
Vitamin B6 membantu metabolisme asam amino dan lemak serta mencegah anemia dan kerusakan syaraf.
Vitamin B12 bermanfaat dalam pembentukan sel-sel darah merah juga membantu metabolisme lemak dan melindungi jantung dari kerusakan syaraf.
No comments:
Post a Comment